zh_CN zh_TW

「.在线」同「.中文网」開放頭一個禮拜註冊表現醒目

2014-05-06 07:00

紐約2014年5月6日電 /美通社/ -- 萬眾期待嘅新中文頂級域「.在线」同「.中文网」,喺北京時間2014年4月28日晚9點對全球開放註冊。目前為止,只係開放頭一個禮拜內,兩項頂級域累計有效註冊量有超過4萬5千個。其中「.在线」表現更加突出,有效註冊量就有30512個咁多。「.中文网」亦都有14510個有效註冊。

目前喺ntldstats.com既全球新頂級域名排行榜上面,「.在线」暫列第四位,「.中文网」排名第十一位。

兩項域名都喺開放註冊第一日嘅表現就艷驚四座。唔到24小時之內,兩項域名註冊量雙雙破萬。「.在线」更加打破左新頂級域上線第一日嘅较好註冊成績。

「.在线」 同「.中文网」嘅上線喺國內外域名界掀起了不小轟動。國際域名投資風向指南DomainSherpa都將兩項中文域名上市作為頭條。節目中包括著名域名投資人Adam Dicker在內的多名專家對「.在线」和「.中文网」表示了極大的投資興趣。同時國內域名投資人同商家都紛紛加入搶註嘅行列:唔少商家已經開始使用「.在线」的中文域名,其中最成功嘅都要數凡客誠品嘅「凡客.在线」;另外好多網民都註冊攞到價值極高嘅中文域名,例如「订餐.在线」,「自贸区.在线」同「学中文.在线」等等。

中文域名更符合中國人嘅語言習慣,突破左英文同拼音表達方式嘅局限,更容易被中文使用者接受。同時使用中文域名能夠更好咁保護品牌同商標,提高網站嘅點擊率。再加上政府嘅大力推廣,中文域名嘅普及已經係必然趨勢。

域通聯達有限公司作為「.在线」同「.中文网」嘅註冊管理局將出席喺香港舉行嘅國際商標協會第136屆年會。同時域通聯達亦將作為大會贊助商,參加HostingCon2014主機大會中國站。

消息來源: 域通聯達